Anfangen – en kärleksförklaring

Posted by on apr 5, 2019 in Okategoriserade | No Comments

För ett par veckor sedan stötte vi på chefredaktören på Publikt, Alexander Armiento, som sa till oss att ett utmärkande drag för Torinos form är stora anfanger. Och det ligger nog nåt i det – vi älskar anfanger. Stora, små, feta, tunna, med seriffer och utan. De ska vara tydliga och gärna ta för sig.

Men. Det finns ett svart moln på den typografiska himlen när det gäller just anfanger. Det är när man får artikeln från reportern, öppnar upp wordfilen och läser första raden i brödtexten: – Det var här allt började, säger Anna…
Ett pratminus. I början av brödtexten. Där rök den grafiskt perfekta anfangen. Helt plötsligt måste man trycka dit ett litet streck innan anfangen.

Det här är såklart ett omtyckt berättartekniskt grepp bland reportrar, som direkt slänger in läsaren i händelsernas centrum. Men det ställer som sagt till det för oss formgivare som gillar anfanger. Så härmed vill vi på Torino gå ut med en öppen vädjan till landets samtliga reportrar: Öppna inte med ett pratminus. #oppnaintemedpratminus

Tack! =)

ps. Undvik gärna även årtal.